Scoala Europeana (SEOS)

La 18 iunie 2004 Institutul „Ovidiu Sincai” a demarat un alt amplu proiect educational, infiintand Scoala Europeana „Ovidiu Sincai”, sub egida Consiliului Europei. Scoala face parte din Reteaua de Scoli de Studii Politice a Consiliului Europei. Scolile de Studii Politice reprezintă astăzi o reţea de institutii in Europa Centrală si de Est, Africa de Nord si Asia Centrala. In România, dezvoltarea acestui proiect al Consiliului Europei a fost realizata in ultimii ani in parteneriat cu Institutul „Ovidiu Sincai”, avand ca scop sustinerea si promovarea valorilor si principiilor europene prin intermediul unei noi generatii de lideri.
SEOS reuneste anual 30-35 de cursanti selectati din intreg spectrul societatii civile si politice, in general cu varste cuprinse intre 22 si 40 de ani, angajati in viata cetatii si in acelasi timp foarte buni specialisti in domeniul lor de activitate, absolventi ai unei forme de invatamant superior si buni cunoscători ai cel puţin unei limbi de circulatie internationala. Selectia participantlor promoveaza excelenta asigurand in acelasi timp o cat mai larga reprezentarea a spectrului de orientari politice si diferitelor medii sociale, geografice si etnice ale tarii, precum si o participare cat mai mare a femeilor.
Principalele scopuri ale acestei scoli sunt educarea tinerilor politicieni, a factorilor de decizie din Romania in spiritul practicilor democratice europene, dar si relationarea intre reprezentantii diverselor grupuri sociale (partide politice, ONG-uri, sistemul judiciar, jurnalisti, oameni de afaceri etc.). Cursurile scolii constau in trei seminarii de cate trei-patru zile organizate in Romania, in locatii alese in afara marilor orase, care contribuie atat la cresterea coeziunii grupului cat si la cunoasterea unor locuri deosebite din Romania, si se incheie prin Forumul Mondial pentru Democraţie de la Strasbourg, la care participă cursanţii celorlalte 21 programe similare. Acest ultim modul este un prilej de a interactiona cu viitorii lideri din diverse tari mai mult sau mai putin apropiate, dar si de a cunoaste in mod direct modul de lucru al institutiilor Consiliului Europei, CEDO etc. Diplomele de absolvire poarta semnatura Secretarului General al Consiliului Europei.
Programa scolii acopera o gama larga de aspecte ale functionarii unei societati pluraliste, democratice, cu o economie de piata functionala, intr-o Europa interdependenta, si pune accentul pe aspectele practice ale democratiei. Astfel, corpul de formatori este constituit nu doar din cadre didactice universitare, ci si din personalitati ale vietii politice si economice romane si straine, lideri de opinie din mass-media, experti guvernamentali, lideri ai ONG-urilor, iar metodele de predare alese sunt interactive.
Fiecare participant plateste o taxa unica de participare care i rezervă in mod ferm locul in cadrul programului in cuantum de 200 de euro (echivalentul in lei la cursul BNR).